A mélyben a világ bortermelése – Magyarország szemben a trenddel

Fotó: Kallus György/VG
Ez már a harmadik olyan év, amikor a globális bortermelés az átlag alatt maradt – mondta egy konferencián Pau Roca, a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) főigazgatója. Általánosan igaz, hogy a COVID-19 miatt nagy a bizonytalanság a borágazatban.

A párizsi székhelyű OIV a közelmúltban nyilvánosságra hozott előrejelzése szerint az idén – immáron a harmadik egymást követő esztendőben – Európában összességében átlag alatti bortermelés várható – idézte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa az OIV helyzetjelentését. A közlemény szerint a késői fagyok és a kedvezőtlen éghajlati körülmények miatt Európa három legnagyobb bortermelő országára egyaránt jellemző, hogy a korábbiakhoz képest különösen alacsony lesz az idei bortermés.

Az Európai Unióban az időjárási viszonyok nem kedveztek a szőlőtermesztőknek így a becslések szerint – a gyümölcsleveket és a mustokat leszámítva – 145 millió hektoliternyi bor készül. Az EU három legnagyobb szőlőtermelő országában – Olaszország, Spanyolország és Franciaország –, a bortermelés együttesen a világ 45, és az EU 79 százalékát teszik ki.
Különösen alacsony termelési volumen várható Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban, amelyek összesen mintegy 22 millió hektoliternyi veszteséget szenvedtek el 2020-hoz képest a késő tavaszi fagy és az általánosan kedvezőtlen éghajlati viszonyok miatt. Ugyanakkor Németországban, Romániában és Magyarországon is az előző évinél magasabb termést várnak.

Az első becslések az USA-ban is jó termést jeleznek, és pozitív hírek érkeztek a déli félteke országaiból – Dél-Amerika, Dél-Afrika, Ausztrália –, ahol a kedvező időjárási viszonyoknak köszönhetően jó évet zárnak.

Az Európai Unió tagországai sorában továbbra is Olaszország az első számú bortermelő a várható 44,5 millió hektoliterrel, amelyet a második helyen Spanyolország követ 35,0 millió hektoliterrel. Az OIV adatgyűjtésének kezdete óta először fordul elő, hogy Franciaország csak a harmadik helyen áll a legnagyobb bortermelők között. A tavaszi erős fagyok, a nyári esőzések és a jégeső katasztrofális szőlőtermést eredményeztek, a 34,2 millió hektoliteres termés 27 százalékos csökkenést jelent 2020-hoz képest. Németországban, amely Európa negyedik legnagyobb bortermelő országa, a 8,8 millió hektoliterre becsült mennyiség 4 százalékkal meghaladja a múlt esztendeit. Az Európai Unió jelentősebb bortermelő országai közül csak Németországban, Portugáliában, Romániában és Magyarországon várható a 2020-as évinél magasabb termésmennyiség.

Az első betakarítási előrejelzések az Egyesült Államokban a 2020-as mennyiséget kissé meghaladó termelési volument sejtetnek – közölte az OIV. A termés mennyisége alapján a dél-amerikai, dél-afrikai és ausztráliai bortermelők is kedvező szezont zárnak, az egyetlen kivételt Új-Zéland jelenti. A világ országainak idei bortermelése várhatóan eléri a 250,3 millió hektolitert, s ez 7 százalékkal alacsonyabb az elmúlt húsz év átlagánál.

Az ágazat értékelése még várat magára, tekintettel a jelenlegi körülményekre, hiszen a covid-19 járvány miatt még mindig nagy a bizonytalanság.