Tíz év alatt a szőlőültetvények fele megújult

Forrás: Agrárminisztérium

A szőlőültetvények fele az elmúlt tíz évben megújult Magyarországon, a borászatok 30 milliárd forintot kaptak technológiai beruházásokra az elmúlt években, de a minőségi alapanyaggyártás feltételeinek biztosítása után a továbblépés legfontosabb iránya a fogyasztókat megszólító, piacot teremtő eszközeink erősítése – közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára.

Ezért hirdetünk a borászoknak promóciós pályázatokat, ezért indít az Agrármarketing Centrum több programot a borexport ösztönzése érdekében és ezért növelte a kormány több mint 860 millió forintra a bormarketing nemzeti költségvetésből történő éves támogatását a következő évekre.

– tette hozzá.

Az államtitkár emlékeztetett: a borászatok 30 milliárd forintot kaptak technológiai beruházásokra az elmúlt években, de a minőségi alapanyaggyártás feltételeinek biztosítása mellett szükség van a bormarketing erősítésére. Feldman Zsolt kulcskérdések nevezte a bormarketingben történő előrelépést, mint mondta, erre különösen nagy szükség van, hiszen a koronavírus-járvány kedvezőtlenül érintette a borászatokat.

Az államtitkár szólt a hosszú szakmai előkészítés után augusztusban hatályba lépett új borjogi törvényről, amely a korábbinál gyorsabb, egyszerűbb, rugalmasabb szabályozást ígér. Az egy éves átmeneti időszakkal számoló törvény egyes elemei fokozatosan lépnek hatályba, így mindenki számára lesz idő az újdonságok befogadására, és a szabályozás során, például az ePincekönyv használatánál különbségeket tettek kis-és nagyobb borászatok között.

Feldman Zsolt előadásában elmondta: 19 sikeres pályázóval 3,6 millió eurós forrásból finanszírozott promóciós program indult, amely 16 uniós és 12 unión kívüli országban teszi lehetővé a borászati termékek promócióját. A programot 2022-ben újra megnyitják.

Három milliárd forint tervezett keretösszeg fordítható a kizárólag eredetvédett borászati termékek belpiaci (uniós) promóciójára, amely a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa révén valósul meg. Ezen felül az Agrármarketing Centrum több programot indított és tervez indítani a borexport ösztönzésére – így a Hungarian Wine Business Program, a Borexport Akadémia és a Hungarian Wine Summit –, ráadásul a kormány az eddigi 150 millió forintról több mint 860 millió forintra emelte a bormarketing nemzeti költségvetésből történő támogatását a következő években.

Felhívta a figyelmet egyebek között arra is, hogy 1,5 milliárd forintos kerettel újranyitották a szállodákba, éttermekbe beszállító kis- és közepes borászatok támogatását. A feltételeknek megfelelő vállalkozások október 26-ig adhatják be támogatási kérelmüket. Az államtitkár jelezte, hogy a borászatok technológiai fejlesztésére jövő év január 15-e és február 15-e között ismét lehet majd támogatási kérelmet benyújtani.

A Rókusfaly Pál és Prónay Bence szervezte, immár 9. alkalommal megrendezett Borkonferencia a szőlő-bor ágazatot segítő, véleményformáló gondolatoknak adott most is helyet – számolt be közösségi oldalán az eseményről Feldman Zsolt.