Csökken a globális sertéshús-kereslet az év második felében

Forrás: Getty Images
Bizonytalan időket jósolnak a sertéstenyésztők számára A Rabobank szakértői bizonytalan, mivel a takarmány-, energia-, fuvar-, állomány-egészségügyi és munkaerőköltségek folyamatosan emelkednek.

A sertéshús-termelés növekedése várhatóan lassul, akárcsak a globális kereskedelem – figyelmeztet a Rabobank negyedéves jelentésében. Az Euromeat cikke szerint továbbra is bizonytalan, hogy a fogyasztók hogyan reagálnak majd, ha a magasabb költségeket rájuk hárítják. A magasabb takarmány- és energiaköltségek várhatóan nyomást gyakorolnak az árrésre.

A kiábrándító dél-amerikai termés és a fekete-tengeri gabonaexport bizonytalansága tovább súlyosbítja az amúgy is szűkös globális takarmányellátást, és éves szinten 20 százalékkal növeli a takarmányköltségeket. A termelők a hatékonyságra és az állomány növekedésének korlátozására fognak összpontosítani, a pénzügyi nehézségekkel küzdő régiókban, köztük az Egyesült Királyságban, Németországban és Délkelet-Ázsiában várhatóan visszaesés várható.

A fogyasztói kereslet továbbra is vegyes. Továbbra is élénk a sertéshús értékesítése az Egyesült Államokban és Dél-Koreában, amelyek a világjárvány miatti korlátozások következtében emelkedtek ki, miközben az eladások elmaradtak az olyan országokban, mint Kína, Japán és Mexikó, amelyek továbbra is a Covid-19-hez kapcsolódó étkezési korlátozásokkal és gyengébb gazdasági növekedéssel küszködnek.

A Rabobank szakértői arra számítanak, hogy a magasabb költségű sertéshús korlátozza a keresletet 2022 második felében, a javuló otthoni fogyasztás és a magas költségű fehérje-alternatívák ellenére.

A globális sertéshús-kereskedelem 2022-ben várhatóan csökkenni fog a gyengébb gazdasági trendek és a bőséges sertéshús-kínálat miatt.

Idén az első félévben valószínűleg tovább tart az export lassulása, mivel a vásárlók továbbra is óvatosak a világgazdasági bizonytalanság és a magasabb költségű sertéshús miatt, hacsak az importpiacok nem találják magukat szűkösnek.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink