Nőtt az európai almakészlet

A kedvező termésnek köszönhetően majdnem 7 százalékkal több az alma az európai tározókban, mint egy éve – közölte a FruitVeB.

A szakmaközi szervezet tájékoztatása szerint almából a betárolt mennyiség 4,92 millió tonna, körtéből viszont alig több, mint 656 ezer tonna, ami 27 százalékkal kevesebb éves összevetésben. A visszaesést főképp az olasz termés csökkenése okozta – derül ki a WAPA (World Apple and Pear Association, Alma- és Körte Világszövetség) adataira hivatkozó közlésből.

Mindkét gyümölcs készletei nagyjából a termésmennyiségnek megfelelően változtak. 2020-hoz képest az európai körtetermés 27 százalékkal lett kisebb, míg almából 11 százalékkal többet szedtek le a kontinensen.

A FruitVeb korábbi közleményei szerint a 27 EU-tagállam és Nagy-Britannia összesített almatermése az elmúlt években többnyire 10-12 millió tonna között változott, körtéből többnyire 1,8 és 2,5 millió tonna közötti mennyiséget szedtek. Magyarországon az alma sokéves átlaga 600 ezer tonna, körtéből körülbelül 32 ezer tonna.