Közel harmincezer tenyészkacsát kellett kiirtani Hajdúböszörményben

Fotó: Dodó Ferenc
Újabb baromfitelepen jelent meg a madárinfluenza Hajdú-Bihar vármegyében, ezért védő- és megfigyelési körzeteket jelölt ki az állategészségügyi hatóság. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma ezúttal egy Hajdú-Bihar vármegyei gazdaságban a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma ezúttal egy Hajdú-Bihar vármegyei gazdaságban a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét.A Hajdúböszörményben található, 23 800 tenyészkacsát számláló telepen a takarmány-és vízfogyasztás, valamint a tojástermelés csökkenése keltett gyanút. A Nébih laboratóriuma végül igazolta a vírus H5N1 altípusának jelenlétét.

Az állategészségügyi szakemberek azonnal megkezdték az érintett állomány felszámolását. Továbbá az adott gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, valamint a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet.

Ez az eset is jól mutatja a vírus folyamatos jelenlétét az országban, így a járványvédelmi előírások szigorú betartása továbbra is kiemelten fontos – írta közleményében a Nébih.