Nébih-tippek az élelmiszerpazarlás ellen

Fotó: Czerkl Gábor / Bors
A magyar háztartások 300 ezer tonna élelmiszert pazarolnak el évente, amellyel fél millió ember egy éven keresztül jól tudna lakni. A pazarlás mérséklésére adott tippeket a Nébih.

A tetemes mennyiségű, 300 ezer tonnányi feleslegesen megtermelt és megvásárolt élelmiszer nem csupán erkölcsi és gazdasági kérdés, de az egyik legjelentősebb környezeti probléma is, amely különösen az ünnepi időszakok alkalmával igényel nagyobb figyelmet. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja húsvét alkalmából összegyűjtötte azokat a tanácsokat, amelyekkel mérsékelhető a vendégvárással járó élelmiszerpazarlás. Emellett a program Húsvét zöldítő hímes-rímes címmel tojásfestő és locsolóvers-író pályázatot hirdet, amellyel rendhagyó módon szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy egy kis odafigyeléssel mindannyian tehetünk az élelmiszerpazarlás mérsékléséért.

A Húsvét egy olyan, hagyományokban gazdag ünnepünk, amelynél különösen nagy szerepet kap a vendégvárás és a bőségesen megpakolt asztal. Ráadásul sokszor megbecsülni sem tudjuk a várható vendégek számát, így még inkább valószínű, hogy a finomságok egy része a szemetesben fogja végezni. A Nébih Maradék nélkül programja csokorba szedte, mire érdemes figyelni, hogy elkerüljük az élelmiszerpazarlást:

  • Már a tojásfestésnél is törekedhetünk a fenntarthatóságra. Akár kifújt, akár főtt tojásokat festünk, mindkét esetben használjuk fel a tojásokat.
  • A habos sütemények mellett hosszan eltartható, száraz süteményekkel is készüljünk.
  • Tartsuk szem előtt, hogy vendégeinket nem egyedül nekünk kell jóllakatni.
  • Húsvét előtt érdemes kiüríteni a hűtőt és a fagyasztórekeszt is, hogy a megmaradt vendégváró fogásoknak legyen elég hely.
  • Az ételek ne maradjanak 2 óránál tovább szobahőmérsékleten.
  • A hagyományos húsvéti fogások – sonka, sonkatekercs, főtt tojás, tojássaláta, sárgatúró, sült húsok, habos-krémes sütemények – kifejezetten romlandó ételek, ezekből egyszerre csak kisebb adagokat tálaljunk fel.
  • Ne feledjük: sem a hűtés, sem a fagyasztás nem pusztítja el a kórokozókat, csak lassítja a szaporodásukat!
  • Útmutatónk segítségével megtudhatják, mely ételeket érdemes lefagyasztani.
  • A maradékokat egy kis kreativitással új fogások formájában hasznosíthatjuk.