Szőlőfeldolgozóval bővít a Balaton Agrár Zrt.

Fotó: Kozma István / Észak-Magyarország
Szőlőfeldolgozó üzemet épít a Balaton Agrár Zrt. Ordacsehiben, a cég a mintegy egymilliárd forintos beruházáshoz 464 millió forint támogatást nyert.

A márciusban kezdődő beruházáshoz a támogatást az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére meghirdetett pályázaton nyerte el a Balaton Agrár Zrt. – jelentette be Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Ordacsehiben.

Az államtitkár a támogatói okirat átadásán azt hangsúlyozta, hogy a fejlesztéssel olyan feldolgozókapacitás jön létre, amellyel a 3461 hektáros Balatonboglári borvidék szőlőtermelői nagyobb hozzáadott érték előállításával nagyobb jövedelemhez juthatnak.

A szőlő- és bortermelésnek történelmi hagyománya van a Dél-Balatonon, a térség az ágazat fontos helyszíne, amit az is bizonyít, hogy több itt dolgozó borász kapta meg az év bortermelője címet. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a Megújuló vidék, megújuló agrárium programban az élelmiszeripari szereplőknek megítélt források „jó helyre mennek”, a kapacitásnövelést, az alapanyagtermelés biztonságát szolgáló beruházások esélyt nyújtanak a magyar agrárium hazai és nemzetközi erősödésére.

A magyar kormány úgy látja, hogy a helyi erőforrásokat felhasználó értékteremtésben kulcsfontosságú szereppel bír a mezőgazdasági termékeket feldolgozó élelmiszeripar és borászat – emelte ki.

Feldman Zsolt kitért arra, hogy Somogy 3. számú választókörzetében több mint 3100 pályázó mintegy 30 milliárd forint támogatást nyert el a vidékfejlesztési programból az elmúlt években, ebből 18,5 milliárdot beruházásra fordítottak, és ez komoly segítséget jelentett a térség gazdaságának.

Móring József Attila, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője a szőlőfeldolgozó szükségességét azzal indokolta, hogy

a boglári azon kevés magyarországi borvidékek egyike, ahonnan a megtermelt érték jelentős része, 80 százaléka szőlőként távozik.

Az üzemnek köszönhetően a Dél-Balatonon élő és a Balatonboglári borvidéken érdekelt szőlősgazdák új lehetőségekhez jutnak – tette hozzá.

Az építkezés két évet vesz igénybe, annak eredményeként képessé válnak bor, vagy hűtött, szűrt must előállításra, amelyet nagyobb távolságokra, akár külföldre is szállíthatnak értékesítésre – mondta Tavaszi József, a beruházó részvénytársaság elnök-vezérigazgatója. A 30 állandó és jelenleg 60 alkalmi munkavállalót foglalkoztató, szőlőtermeléssel és egyebek mellett vetőmagelőállítással is foglalkozó vállalat 200 hektár saját szőlőültetvénye mellett 100 hektár integrált területet kezel, ahonnan egy szüreti időszakban 300-350 kamionnyi szőlőt szednek le és szállítanak el. Mint hangsúlyozta, a szőlő értékesítésének óriási a kockázata, mert ha eljön a szüret ideje, el kell adni, és a termelő mint alapanyagelőállító sokszor kiszolgáltatott helyzetbe kerül, előfordul, hogy önköltség alatt kell értékesítenie. Ehhez képest óriási előny”, ha már a szőlőből készült bort, vagy mustot szállítanak.

A hat évtizedes múltra visszatekintő Balaton Agrár Zrt. tavaly és 2020-ban is mintegy másfél milliárd forint árbevételt és mintegy 100 millió forint nyereséget ért el.